Stichting Werken onder OverDruk (SWOD)
De Beheerstichting Werken onder Overdruk – kortweg SWOD – vertegenwoordigt de drie werkvelden, duikarbeid, caissonarbeid en arbeid hyperbare geneeskunde binnen de drie subsectoren Defensie, Brandweer en Civiele sector op het gebied van Arbeidsomstandigheden.
Meer over SWOD
SWOD is een private stichting, KvK 34307106, die binnen de sector Werken onder Overdruk als schemabeheerder functioneert. Daarbij hoort ook het beheer van de Centrale Itembank. SWOD beheert tevens de Arbocatalogus Werken onder Overdruk.
SWOD is het portaal tussen de sectoren en overheid voor Arbogerelateerde aangelegenheden.
Algemeen
De beheerstichtingen spelen een centrale rol als het primaire aanspreekpunt voor certificaathouders en registratie-instellingen/registratieverantwoordelijke. Zij zijn verantwoordelijk voor het beheer van de schema’s voor aanwijzing en toezicht en de werkveldspecifieke certificatieschema’s op één of meerdere werkvelden. Als er vanuit het werkveld wensen zijn voor veranderingen moeten deze bij de beheerstichtingen worden ingediend. Indien in het uiterste geval er een wijziging moet plaatsvinden, zijn de beheerstichtingen verplicht dit tijdig in een voorstel aan te bieden aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
De beheerstichting zorgt er ook voor dat het Centrale College van Deskundigen (CCvD) kan functioneren en is verantwoordelijk om de stichting in stand te houden. Het CCvD is de plaats waar de deskundigen op een bepaald werkveld elkaar ontmoeten en gezamenlijk de eisen en richtlijnen voor hun werkveld uitwerken.
Het werkveld kent twee registratie-instellingen(RI) die gemandateerd zijn door de minister van SZW en een registratieverantwoordelijke (RV):
1e Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) als RI voor brandweer en politie;
2e Nederlands Duik Centrum-RI (NDC-RI) als RI voor de civiele sector en overheden;
3e Ministerie van Defensie als RV voor Defensie.
Deze drie entiteiten adviseren het CCvD omtrent het schemabeheer en hebben hiertoe een overeenkomst met SWOD.
SWOD is een private stichting en valt niet onder het toezicht van de minister van SZW. Wel is er een convenant tussen de minister en SWOD, waarin afspraken zijn vastgelegd.
Bron: Ministerie van SZW Convenant Ministerie SZW en SWOD
Disclaimer: Het is niet door derden toegestaan het SWOD-logo te gebruiken.
Overeenkomst SZW
De Registratie-instellingen (RI) moeten een overeenkomst met SZW sluiten om als gemandateerde instelling namens de Minister van SZW op te treden als RI. De RI’s houden ieder een eigen register bij het register civiele duikarbeid respectievelijk het register duikarbeid brandweer en politie.
Registratie-instelling voor de civiele sector
........................................................................
Stichting Nederlands Duikcentrum Registratie-instelling
NDC-RIAmbachtsweg 27 2641KS Pijnacker
........................................................................
T 0152512026
www.ndcri.nl
Registratie-instelling voor brandweer en politie
Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV)
Bureau Toezicht Examinering en Certificering
........................................................................
Kemperbergerweg 783
Postbus 7010
6801 HA Arnhem
........................................................................
T: 0882747400
www.nipv.nl
Minister van Defensie: registratieverantwoordelijke
Ministerie van Defensie
Kalvermarkt 32
2511CB Den Haag
........................................................................
Persoonsregistratie
Wat valt op:
- Opleiden en registreren is strikt gescheiden
- Registraties hebben een beperkte geldigheidsduur
- Herregistratie en controle doorlopende beroepservaring
Beperkte geldigheidsduur:
Registraties worden voor een beperkte periode uitgereikt ofwel hebben een geldigheidsduur, te weten:
- Duiker 4 jaar
- Duikploegleider 4 jaar
- Duikmedisch Begeleider 2 jaar
- Duikerarts 5 jaar
Duiker kent 8 scopes, te weten:
- A9 Scuba tot 9 meter
- A15 Scuba tot 15 meter
- A15OLV Scuba met oppervlakteluchtvoorziening tot 15 meter
- A30 Scuba to 30 meter
- B30 SSE tot 30 meter
- B50R SSE tot 50 meter zonder wetbell
- B50 SSE tot 50 meter
- C Closed Bell/saturatie
Duikploegleider kent 7 scopes, te weten:
- A9 Scuba tot 9 meter
- A15 Scuba tot 15 meter
- A30 Scuba to 30 meter
- B30 SSE tot 30 meter
- B50R SSE tot 50 meter zonder wetbell
- B50 SSE tot 50 meter
- C Closed Bell/saturatie
De duikploegleider met A15 die in het bezit is van een registratie als duiker-A15OLV mag optreden als duikploegleider bij het A15OLV duiken.
Duikmedisch begeleider kent 2 scopes, te weten:
- B1 duikmedisch begeleider bij duikarbeid in scopes A9, A15 en A15 OLV
- B2 duikmedisch begeleider bij duikarbeid in categorie A, B en C
Duikerarts kent 2 scopes, te weten:
- A duikerarts herkeuringen
- B duikerarts in- en herkeuringen
Herregistratie en controle doorlopende beroepservaring
Ieder registratieschema beschrijft aan welke eisen de geregistreerde moet voldoen voor de tussentijdse controle van de doorlopende beroepservaring en het moment van herregistratie.
Duiker(ervaringseis) Artikel 5.7
- A9/A15/A15OLV/A30: tenminste 30 duiken in de afgelopen 24 maanden en totale tijd onder druk van 300 minuten.
- B30/B50R/B50 tenminste 30 duiken in de afgelopen 24 maanden en totale tijd onder druk van 300 minuten, waarvan tenminste 10 duiken en totale tijd onder druk van 150 minuten.
- C tenminste 10 keer een bell-run (gesloten bel) in de afgelopen 24 maanden gemaakt waarbij 5 keer is opgetreden als bell-man en waarbij 5 keer een lock out is gemaakt (+ B50 eisen waarbij de totale tijd onder druk als lockoutduiker afgetrokken mogen worden van de 300 minuten.
Duikploegleider(ervaringseis):
Tenminste 30 geleide duiken in de afgelopen 24 maanden binnen de betreffende scopes van duiken waaraan leiding gegeven mag worden.
De duiker en de duikploegleider moeten hun (geleide) duiken bijhouden in een logboek. Dit is een wettelijk document. In de Arboregeling Artikel 6.3 staat waaraan een logboek moet voldoen.De duikerartsen moeten een overzicht van keuringen overleggen die herleidbaar zijn.
Voor meer informatie over (her)certificatie verwijst SWOD u graag naar uw registratie- instelling.
Overzicht
Gebruikte afkortingen
CCvD Centraal College van Deskundigen
SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
RI Registratie-instelling
G Geregistreerde
NLA Nederlandse Arbeidsinspectie
Werkveldspecifieke registratieschema’s sector Werken onder Overdruk
Met de overgang naar persoonsregistratie gelden voor de gereglementeerde beroepen binnen de civiele sector en de brandweer dezelfde schema’s. Voor de gereglementeerde beroepen binnen Defensie zijn de eind- en toetstermen uit de persoonsregistratieschema’s een leidraad.
Schema duikerarts |
|
Schema duikploegleider |
|
Schema duikarbeid |
|
Schema duikmedisch begeleider |
Stelsel Registratie
Algemeen
Registratie is één van de instrumenten die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) inzet om veilige en gezonde arbeidsomstandigheden te bevorderen in werkvelden met verhoogd risico.
Verplichte persoonsregistratie betekent dat voor bepaalde beroepsgroepen geldt dat zij in een persoonsregister moeten zijn opgenomen om deze beroepen te mogen uitoefenen. Een beroepsbeoefenaar wordt alleen in een register opgenomen als hij aan bepaalde eisen voldoet.
De registratie-instellingen (RI) en de registratieverantwoordelijke (RV) houden het register bij van personen die met goed gevolg het examen hebben afgelegd en voldoen aan overige eisen om hun registratie te verkrijgen en te behouden.
De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) ziet erop toe dat het betreffende beroep alleen wordt uitgeoefend door personen die geregistreerd zijn in het persoonsregister.
Gereglementeerde beroepen
In de sector werken onder overdruk wordt gesproken over persoonsregistratie. Werken onder overdruk valt namelijk onder de noemer verhoogd risico arbeid. Vandaar dat de minister van SZW de registraties wettelijk verplicht heeft gesteld en daarmee valt de vakbekwaamheid onder de status gereglementeerd beroep. De lijst van gereglementeerde beroepen, bedoeld in artikel 27, eerste lid, van de Algemene wet erkenning EU-beroepskwalificaties, wordt vastgesteld conform de bijlage bij deze regeling.
Gereglementeerde beroepen voor het werkveld werken onder overdruk zijn: duikers, duikploegleiders, duikmedische begeleiders en duikerartsen binnen Defensie , de brandweer en politie en civiele sector inclusief duikers en duikploegleiders van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen en de douane. Binnen Defensie dienen deze beroepen te voldoen aan de kwalificatie-eisen binnen Defensie, waarbij de eisen uit de registratieschema’s een leidraad zijn.
De duiker en de duikploegleider zijn zelfs vastgesteld als gereglementeerde beroepen met *, daar in geval van onvoldoende bekwaamheid sprake is voor gevaar van schade voor de afnemer van de diensten en/of risico voor de openbare orde. Dit betekent dat een RI binnen het vrije verkeer van goederen en diensten binnen Europa nog speciale regels volgt om de competentie van een tijdelijke dienstverlener vooraf vast te stellen.
Bron: Ministerie van SZW
Verstrekking registraties
Registraties worden aan de geregistreerden verstrekt door registratie-instellingen (RI) die daartoe door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zijn gemandateerd; NDC-RI en het NIPV. De RI’s toetsen of de deskundige persoon aan de criteria uit het registratieschema voldoen. De RI mag de vereiste examinering ook uitbesteden aan een exameninstelling, onder voorwaarde dat dit onder toezicht van de RI gebeurt. De civiele sector heeft voor deze laatste constructie gekozen. NDC-RI besteedt alle examens uit aan Hobéon-SKO. NIPV besteedt de examens van medewerkers van de politie uit aan Hobéon-SKO. De minister van Defensie heeft als registratieverantwoordelijke de Defensie Duikschool aangewezen als exameninstelling, waarbij gebruik wordt gemaakt van het kwalificatie-systeem binnen Defensie.
Registratie-eisen worden opgesteld door deskundigen vanuit de drie colleges van deskundigen (Brandweer, Civiel en Defensie) die verenigd zijn in het Centraal College van Deskundigen. Hierdoor zijn alle belanghebbenden vertegenwoordigd en is er draagvlak voor de registratieschema’s.
Als de eisen voldoen aan de randvoorwaarden van de overheid, dan worden ze door de minister van SZW vastgesteld en krijgen ze daarmee een wettelijke status; het zogenaamde registratieschema.
Kwaliteit en veiligheid
SWOD is als beheerstichting verantwoordelijk voor het beheer van de registratieschema’s (de eisen aan de geregistreerde). Registratieschema’s zijn slechts één van de instrumenten in de toolbox ten behoeve van kwaliteit en veiligheid bij het duiken. SWOD heeft vanuit dat perspectief voor een meer integrale aanpak gekozen door ook de Arbocatalogus werken onder overdruk te beheren. De gehele toolbox staat ten dienste van de opdrachtgevers, werkgevers en werknemers en vormt daarmee de basis voor gezond en veilig te werken. Een gesloten keten is van belang, zodat waar nodig de toolbox aangepast kan worden. Ervaringen uit de praktijk kunnen in de vorm van aanbevelingen aan het betreffende college van deskundigen worden teruggekoppeld, zodat deze in het CCvD ingebracht kunnen worden.
Wetgeving
De basis voor de wettelijk verplichte persoonsregistratie ligt in artikelen in het Arbeidsomstandighedenbesluit en de Arbeidsomstandighedenregeling.
Arbeidsomstandighedenbesluit
Het Arbeidsomstandighedenbesluit bevat de algemene voorschriften over de registratie van personen:
- Hoofdstuk 1, Afdeling 1B (artikelen 1.5j t/m 1.5p) bevat de voorschriften voor verzoeken tot registratie, de verwerking van gegevens en de raadpleging van registers. Maar ook wanneer een registratie geschorst of verwijderd kan worden en hoe de gelijkwaardigheid van buitenlandse beroepskwalificaties vastgesteld wordt.
- Hoofdstuk 1, Afdeling 1C, (artikelen 1.5q) geeft aan onder welke voorwaarden de registratieplichten niet van toepassing zijn.
In de volgende artikelen van het Arbeidsomstandighedenbesluit is per gereglementeerd beroep de specifieke registratieverplichting vastgelegd:
- Artikel 6.14 a derde lid: de duikerarts;
- Artikel 6.16 derde lid: de duikploegleider;
- Artikel 6.16 zesde lid: de duiker en de reserveduiker;
- Artikel 6.16 zevende lid: de duikmedisch begeleider.
Arbeidsomstandighedenregeling
Ook de Arbeidsomstandighedenregeling bevat onderdelen met betrekking tot persoonsregistratie:
- Hoofdstuk 1, paragraaf 1.1b: inrichting register, verzoek tot registratie, verzoek om informatie of inzage, aanpassing gegevens, informeren geregistreerde, misbruik;
- Hoofdstuk 1, paragraaf 1.3: erkenning EU-beroepskwalificaties;
- Artikel 6.1 tweede en derde lid de duiker en de reserveduiker;
- Artikel 6.1 vierde en vijfde lid de duikploegleider;
- Artikel 6.1 achtste lid de duikmedisch begeleider;
- Artikel 6.1 negende lid de duikerarts.
Controle en toezicht
Het stelsel voorziet op verschillende manieren in controle en toezicht. Allereerst is er de controle van en het toezicht op de certificerende instellingen (RI’s) door het Ministerie van SZW. De RI’s moeten jaarlijks aan SZW hun rapportage over de uitgevoerde werkzaamheden versturen. Daarnaast zal SZW signalen uit het veld meewegen in de besluitvorming. De RI dient zich te houden aan de afspraken in de overeenkomst met SZW.
De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) houdt toezicht op het registratiestelsel. Tevens kan het ministerie van SZW vragen om gericht onderzoek uit te voeren bij een RI indien signalen uit het veld daartoe aanleiding geven. Het toezicht door de NLA is risicogericht en steekproefsgewijs en daarmee voor de RI minder voorspelbaar. De NLA handhaaft op het voldoen aan wet- en regelgeving zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van wettelijk voorgeschreven registratieschema’s.
De RI’s houden op hun beurt periodiek toezicht op de geregistreerde personen. Hoe RI’s toezicht houden op hun geregistreerden, met welke frequentie zij geregistreerden controleren en hoe zij met de controlebevindingen moeten omgaan is per gereglementeerd beroep vastgelegd in het betreffende registratieschema. De RI controleert tweejaarlijks de portfolio’s van de duiker en de duikploegleider op doorlopende beroepservaring en vierjaarlijks vindt herregistratie plaats. De herregistratie van duikmedisch begeleider vindt tweejaarlijks plaats en voor de duikerarts is dat vijfjaarlijks.
Tevens dient de RI een klachtenregeling te hebben ten behoeve van signalen uit het (inspectie)veld. De RI dient dit binnen de mogelijkheden van de RI te onderzoeken en de geregistreerde is verplicht hieraan mee te werken.
Responsible Disclosure Policy for werkenonderoverdruk.nl
Introduction
At werkenonderoverdruk.nl, we highly value the security of our systems. Despite our efforts to ensure security, vulnerabilities may still exist. If you discover a vulnerability, we appreciate it if you report it to us as soon as possible so we can take appropriate measures.
Scope
This policy applies to all vulnerabilities you discover in the services and infrastructure of werkenonderoverdruk.nl.
Guidelines for Researchers
We ask you to:
Report the vulnerability to us as soon as possible after discovery.
Not misuse the vulnerability by, for example, viewing or modifying data that is not yours.
Refrain from actions that could lead to disruption of our services (such as Denial of Service attacks).
Provide sufficient information to reproduce the problem so we can resolve it quickly.
What You Can Expect from Us
An acknowledgment of your report within 5 business days.
An assessment of the report and an expected date for resolving the issue.
Discretion regarding your report; your personal data will not be shared with third parties without your consent.
Optional: Mention of your name as the discoverer of the vulnerability in our communications.
Legal Aspects
As long as you adhere to the guidelines of this policy, we will not take legal action against you.
We consider your report as an attempt to make our systems more secure.
How to Report
Please send your findings to
Kindly provide the following information:
A detailed description of the vulnerability.
The steps needed to reproduce the vulnerability.
Any screenshots or log files that illustrate the problem.
Your contact details (email address and phone number).
Safe Harbor
This policy is intended to protect you from legal consequences of your report, provided you act in good faith and comply with this policy.
Thank You for Your Help
We appreciate your contribution to the security and integrity of our systems.
Your assistance makes werkenonderoverdruk.nl safer for everyone.
Register
Het Openbaar Register civiele sector van de certificaten kunt u hieronder raadplegen:
NDC-CI
de desbetreffende certificerende instelling.
Deelname is gratis. Echter het aantal plaatsen is beperkt. Derhalve het vriendelijk doch dringend verzoek.
Bent u verhinderd laat het ons weten onder vermelding van uw registratienummer, naam en bedrijfsnaam (Defensieonderdeel of Korps) middels een email aan
SWOD verwerkt en bewaart deze persoonsgegevens vanaf het moment van ontvangst tot twee maanden na afloop van het Symposium. Dit betekent dat SWOD uw gegevens kan gebruiken om u ter kennisgeving nader te informeren over de presentaties en/of de antwoorden sturen op vragen die gesteld zijn. Na afloop van de hiervoor genoemde bewaartermijn zal SWOD de persoonsgegevens direct vernietigen en/of anonimiseren.
Combineer uw bezoek met een bezoek aan Europort: https://www.europort.nl/nl/bezoek-europort/registratie
Login pagina beheer
De Stichting Werken onder OverDruk (SWOD) stelt zich ten doel de vakbekwaamheid van beroepsbeoefenaars werken onder overdruk te bevorderen en daarmee de veiligheid te borgen. De kwaliteitseisen aan personeel zijn middels registratieschema’ s vastgesteld door SZW. De hiermee gemoeide Arbeidsomstandighedenregeling schrijft tevens voor dat opleidingsinstellingen die (aspirant) beroepsbeoefenaars voor de sector werken onder overdruk opleiden, hiertoe moeten zijn erkend door een binnen dit werkveld bevoegde registratie-instelling. Deze erkenning geschiedt op basis van vooraf kenbaar gemaakte kwalificatie-eisen. De gezamenlijke RI’s hebben dit “Protocol Erkenning Opleidingsinstituten” opgesteld (zie onder tabblad Documenten). De opleiding dient qua inhoud te voldoen aan het opleidingscurriculum van SWOD.
Erkende opleidingsinstellingen
Opleidingsinstituut | Ingangsdatum | Werkveldspecifiek Certificatieschema *) | scope | Einde erkenning |
BC Opleidingen | 04-07-2017 | Duikmedisch begeleider | B1 en B2 | 04-07-2026 |
BC Opleidingen | 04-07-2017 | Duiker | A9 tem B50 | 04-07-2026 |
BC Opleidingen | 04-07-2017 | Duikploegleider | A9 tem B50 | 04-07-2026 |
Stichting Brandweeropleidingen BOGO | 10-09-2015 | Duiker | A15/A15OLV | 24-7-2026 |
Stichting Brandweeropleidingen BOGO | 17-12-2021 | Duikploegleider | A15 | 24-7-2026 |
Stichting Brandweeropleidingen BOGO | 01-02-2025 | Duikmedisch begeleider | B1 | 24-7-2026 |
St Nederlands Opleiding- en Kenniscentrum voor Arbeid onder Overdruk | 30-09-2015 | Duikerarts | A en B | |
St NOK | 30-09-2015 | Duikmedisch begeleider | B1 en B2 | |
St NOK | 30-09-2015 | Duiker | A9 tem B50 | |
St NOK | 30-09-2015 | Duikploegleider | A9 tem B50 |
Wat valt op:
- Opleiden en certificeren is strikt gescheiden
- Certificaten hebben een beperkte geldigheidsduur
- Hercertificatie
Beperkte geldigheidsduur
Certificaten worden voor een beperkte periode uitgereikt ofwel hebben een geldigheidsduur, te weten
- Duikarbeid 4 jaar
- Duikploegleider 4 jaar
- Duikmedisch Begeleider 2 jaar
- Duikerarts 4 jaar
Duiker en Duikploegleider kent 9 modules, te weten
- A1 Scuba tot 9 meter
- A2 Scuba tot 15 meter
- A3 Scuba tot 30 meter
- B0 SSE tot 9 meter
- B1 SSE tot 15 meter
- B2 SSE tot 30 meter
- B3 SSE tot 50 meter
- B4 SSE tot 50 meter met wetbell
- C Closed Bell/saturatie
Toezicht en Hercertificatie
In ieder werkveldspecifiek certificatieschema is voorzien aan welke eisen de certificaathouder moet voldoen voor de tussentijdse controle in het kader van toezicht en het moment van hercertificering. Eén van die eisen is de ervaringseis, het aantonen doorlopende beroepservaring.
Duikarbeid
Categorie |
Doorlopende beroepservaring |
A1 |
Ten minste 30 duiken en een totaaltijd onder druk van minimaal 300 minuten. |
A2 |
Ten minste 30 duiken en een totaaltijd onder druk van minimaal 300 minuten, waarvan ten minste 5 duiken met een minimale duikdiepte van 9 meter en een totaaltijd onder druk van 50 minuten. |
A3 |
Ten minste 30 duiken en een totaaltijd onder druk van minimaal 300 minuten. |
B0 |
Ten minste 30 duiken en een totaaltijd onder druk van minimaal 300 minuten, waarvan ten minste 20 duiken met een totaaltijd onder druk van minimaal 200 duikminuten met SSE. |
B1 |
Ten minste 30 duiken en een totaaltijd onder druk van minimaal 300 minuten, waarvan:1°.ten minste 20 duiken met een totaaltijd onder druk van minimaal 200 duikminuten met SSE; en 2°.ten minste 5 duiken met een minimale duikdiepte van 9 meter en een totaaltijd onder druk van 50 minuten. |
B2 |
Ten minste 30 duiken en een totaal tijd onder druk van minimaal 300 minuten, waarvan ten minste 15 duiken met een totaaltijd onder druk van minimaal 150 duikminuten met SSE. |
B3 |
Ten minste 30 duiken een totaaltijd onder druk van minimaal 300 minuten waarvan ten minste 15 duiken met een totale duiktijd van minimaal 150 duikminuten met SSE. |
B4 |
Ten minste 30 duiken met een totaal tijd onder druk van minimaal 300 minuten waarvan ten minste 15 duiken met een totale tijd onder druk van minimaal 150 minuten met SSE. |
C |
Indien de certificaathouder B4 eveneens beschikt over certificaat in de categorie C geldt dat het aantal gemaakte bellruns (10 bellruns 5x duiker / 5x bellman) een compensatie is van het dienovereenkomstig aantal te maken duiken in de subcategorie B4. De totale tijd onder druk van 300 minuten in de subcategorie B4 mag worden verminderd met de gelogde tijd onder druk als lockout duiker. |
Duikploegleider (ervaringseis)
- A1 20 duiken in de afgelopen 24 maanden
- A2 20 duiken in de afgelopen 24 maanden
- A3 30 duiken in de afgelopen 24 maanden
- B1 20 duiken in de afgelopen 24 maanden
- B2 30 duiken in de afgelopen 24 maanden
- B3 30 duiken in de afgelopen 24 maanden
- B4 30 duiken in de afgelopen 24 maanden
- C en in 24 maanden tenminste 10 keer een bell-run (gesloten bel) is gemaakt
waarbij 5 keer is opgetreden als bell-man en waarbij 5 keer een lock out
is gemaakt (+ B4 eisen)
Hier is slechts melding gemaakt van de doorlopende beroepservaring. In de schema's wordt uitgebreid vermeld hoe de geldigheid van het certificaat te behouden.
Bij hercertificatie wordt ook bij Duikploegleiders een theorietoets afgenomen en de duikploegleider moet een vooraf aangekondigde praktijkproef afgenomen door een CI getrainde duikploegleider tonen. De duiker dient een proeve van bekwaamheid af te nemen door een examinator te ondergaan.
De duiker en de duikploegleider moeten hun (geleide) duiken bijhouden in een logboek. Dit is een wettelijk document. In het certificatieschema staat waaraan een logboek moet voldoen. De duikerartsen moeten bijv. een overzicht van keuringen die herleidbaar zijn overleggen.
Voor meer informatie over (her)certificatie verwijst SWOD u graag naar uw certificerende instelling en/of de relevante werkveldspecifieke certificatieschema.